ČAPÁTÍ – indický chléb nebo jiné pečivo


Čapátí

1⁄2 l mouky (1:1 hladké a celozrnné)

2 až 3 dl vody nebo syrovátky

1 čl soli máslo na potření

Ve větší misce smíchejte mouku, sůl a vodu. Množství vody závisí na vlhkosti mouky, a proto začněte s menším množstvím a podle potřeby přidávejte. Vypracujte těsto, až je vláčné, a nechte přikryté půl hodiny odpočinout.

Znovu prohněťte těsto a rozdělte na 12 kuliček o velikosti vlašského ořechu. Na pomoučněné desce z nich vyválejte kulaté placky o průměru asi 15 cm. Jsou-li příliš tenké, špatně se nafukují, a jsou-li příliš silné, zůstanou uvnitř syrové.

Zahřejte železnou pánev, nejlépe s tlustým dnem (v případě nouze je možné použít čistou plotýnku). Položte jednu čapátí do pánve. Asi za 50 sekund, když se objeví malé bublinky a okraje se začnou zvedat, ji převraťte na druhou stranu. Přibližně za dalších 40 sekund se objeví větší bubliny. Vezměte čapátí z pánve a pomocí kleští ji několik vteřin přidržte nad plamenem. Čapátí se nafoukne.

Má být dobře propečená, bez vlhkých míst, s drobnými hnědými skvrnami na povrchu. Položte do mísy, potřete zeshora máslem a přikryjte. Obětujte je okamžitě – horké.

 

Fafrda

1⁄2 kg hladké mouky

3 špetky soli

1⁄2 čl mletého římského kmínu

1⁄4 čl čili 1/3

trošku másla

1 a 1⁄2 dl vody

1⁄2 čl čat masály

1⁄2 čl sambar masály

Ze všech ingrediencí kromě masál připravte tužší těsto, ze kterého udělejte dva delší válečky. Z nich odkrojujte kousky, které vyválejte na malé placičky. Placičky několikrát rozřízněte odshora dolů tak, abyste pokaždé začali a skončili kousek od kraje. Neprořízněte ho. Osmažte ve vrstvě oleje nebo ghí a nakonec poprašte oběma masálami.

 

 

Gadžar paratha

těsto:

300 g špaldové mouky (nebo obyčejné celozrnné)

200 g hladké mouky

1 čl soli

studená voda (na zadělání hladkého a měkkého těsta, jako na čapátí)

náplň:

300 g velmi jemně nastrouhané mrkve (přibližně dvě velké mrkve)

1 čl mletého koriandru

1⁄2 čl soli

1⁄2 čl kurkumy

1⁄2 čl skořice

200 g másla

Pokud máte, přidejte také jemně nasekané čerstvé koriandrové listy pro ještě lepší chuť Zadělejte těsto a vytvořte z něho osm kuliček. Každou z nich rozválejte na 3 mm tenkou placičku. Poté ji potřete rozpuštěným máslem a na jednu polovinu dejte 2 pl náplně. Placičku přeložte, znovu ji namažte máslem a opět přeložte. Vznikne vám trojúhelníková placka, kterou musíte rozválet tak, aby měla tloušťku asi půl centimetru. Doporučuji stlačit okraje, aby náplň nevytekla, a část (stranu) s náplní, kde je těsto slabší, otočit nahoru.

Poté rozehřejte v pánvi máslo a usmažte placičky dozlatova. Náplň může být také například z brambor nebo květáku.

Podává se s dálovou polévkou nebo v létě se salátem. 

 

 

Nán

200 g hladké mouky, prosít

1 pl ghí

1 čl cukru

1 čl čerstvých kvasnic

150 ml teplé vody

50 g ghí nebo másla na pomazání povrchu těsta

1 čl lněných semínek

trochu soli

Nejdříve připravte kvásek. Do misky dejte cukr, rozdrobte kvasnice a rozmíchejte je v troše teplé vody. Nechte několik minut působit. Do hluboké mísy prosijte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého přilijte ghí, sůl a kvásek. Rukama začneme ihned vypracovávat těsto. Dle potřeby přidejte vodu, či mouku.

Pak přemístěte těsto na pomoučněný vál, kde je intenzivně hněťte dlaní vpřed a prsty těsto vracejte zpět, zpracovávejte asi 5 minut, až je těsto hladké a pružné, právě díky již nabobtnalému lepku, kterému jste svou činností napomohli. Těsto vraťte do mísy s trochou mouky na stěnách, zakryjte a nechte 1 a 1⁄2 hodiny v teple kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.

Poté těsto přemístěte opět na pomoučněný vál a 2 minuty je opět hněťte rukama. Z těsta pak oddělte stejné kousky, které vytvarujte do placek o délce asi 12 až 15 cm a asi 1 cm silné. Typický tvar chleba „nán“ jsou slzy.

Na plechu je nechte ještě asi 15 minut nakynout. Placky pečte prudce v předehřáté troubě při teplotě asi 230 °C a stačí k tomu jen asi 7 až 10 minut. Během pečení je jedenkrát obraťte, potřete máslem a posypte lněným semínkem. Podávejte horké s polévkou, zeleninovým pikantním chodem nebo salátem či raitou.

Žitný chléb s kváskem

1 dl žitného kvásku (může být i méně)

1 kg žitné mouky

700 ml vlažné vody (i více, každá mouka pracuje jinak)

20 ml soli

1 čl mletého koriandru

1 čl českého kmínu

olej na vymazání formy

asi 2 dl pšeničné mouky na zapracování těsta

Do vody dejte kvásek, zamíchejte a přidejte tolik vody, aby vzniklo těsto husté asi jako na palačinky. Nechte zhruba 30 minut kvasit. Přidejte zbytek mouky a sůl a koření. Hněťte měkké těsto, pozor, hodně lepí.

Na pracovní desku si nasypte hladkou mouku a těsto rozdělte na dvě části a postupně je zapracovávejte s pšeničnou moukou, aby bylo těsto stále měkké, ale nelepilo. Bochníky vložte do předem vymazaných forem nebo na plech. Nechte kynout v teplé místnosti 10 až 12 hodin.

Pečte v předehřáté troubě 15 minut na 250 °C a dalších 50 minut na 180 °C. Po vyjmutí z trouby vyndejte chléb z forem a nechte vychladnout na roštu. Chléb vydrží dobrý až 1 týden.

 

Housky

1⁄2 kg mouky dle volby (hladké, celozrnné, se semínky)

50 g másla (nebo 2 pl olivového oleje)

20 g droždí

10 g soli

10 g cukru

280 ml vlažné vody nebo syrovátky

1 pl zakysané smetany nebo jogurtu

Vše smíchejte dohromady ve vláčné těsto, které po nakynutí, asi za hodinu, vyklopte na pomoučněný vál. Vytvořte houstičky, bulky nebo uzly a položte na máslem vytřený plech. Posypte mákem a hrubou solí a dejte do předem vyhřáté trouby. Pečte na 200 °C cca 15 minut (až povrch lehce zhnědne).