ČATNÍ nebo něco jiného pikantního


Banánové čatní

2 pl ghí nebo oleje

1⁄2 čl čili

1 čl římského kmínu mletého

250 ml banánů nakrájených na plátky

1 dl vody

2 pl cukru (nejlépe třtinového)

Rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín a po chvilce čili a banány. Smažte několik minut a pak přilijte opatrně vodu. Vařte doměkka a nakonec přidejte cukr.

 


Švestkové čatní

4 pl másla

1 a 1⁄2 čl mletého koriandru

1⁄4 čl rozemletých kardamomových semínek

2 čl mletého čili

3 pl jemně strouhaného kokosu

1,4 kg zralých červených švestek, vypeckovaných a nakrájených na osminy

1⁄2 l cukru

V hrnci s tlustým dnem rozehřejte na mírném plameni máslo. Přidejte koriandr, kardamom, čili a kokos. Smažte jednu minutu a pak přidejte švestky. Zesilte plamen a čatní přiveďte do varu. Potom plamen zeslabte a přikryté pomalu vařte asi 15 minut, dokud se švestky nerozvaří. Přidejte cukr a odkryté pomalu vařte za občasného míchání dalších 15 minut, dokud čatní není docela husté.

 


Rajčatové čatní – Tamatar čatní

2 pl ghí nebo oleje

1⁄2 l na malé kousky nakrájených rajčat

1 čl černé hořčice

1⁄2 čl římského kmínu

1 pl nadrobno nakrájeného čerstvého zázvoru

2 čl čili

1⁄2 čl asafoetidy

hrst kari listů

1 čl soli

1⁄2 čl mleté sladké papriky

1 čl kurkumy

4 pl cukru

1⁄2 čl sambar masály

Na mírném ohni rozehřejte ghí nebo olej, přidejte hořčičné semínko, kmín a zázvor. Když hořčice začne praskat, přidejte asafoetidu, čili a kari listy a po několika vteřinách přidejte nasekaná rajčata i se šťávou. Zamíchejte a vařte asi 10 minut na mírném ohni. Přidejte cukr, sůl, kurkumu, papriku a vařte dalších 20 minut, dokud čatní nezhoustne. Nakonec přidejte sambar masálu.

 


Mátové čatní – Barbari kó ačhar

1 l čerstvé máty, umyté a nakrájené najemno

4 čerstvé zelené čili papričky

2 čl asafoetidy

2,5 cm dlouhý kořen zázvoru, oloupaný a rozkrájený na malé kousky

3 pl citrónové šťávy

250 ml bílého jogurtu nebo 4 pl vody

1 pl soli

Všechny výše uvedené přísady umixujte dohladka.

 


Citrónové pikls

25 citrónů

3 pl soli

3 pl kurkumy

1 čl římského kmínu

2 čl černé hořčice

1 čl řeckého sena

1 čl koriandru

2 pl cukru

4 čl čili mletého

3 dl oleje

Umyjte 10 citrónů a osušte. Na obou koncích nakrojte do kříže a do otvorů dejte směs soli a kurkumy a rovněž potřete solí a kurkumou ze všech stran. Dejte do sklenic a zalijte šťávou z 15 citrónů.

Po 3 až 4 dnech případně dolijte další citrónovou šťávu a nechte 6 týdnů odležet na místě, kde není zima ani horko. Potom citróny ze sklenic vyjměte, rozkrájejte a odstraňte semínka.

Kmín, hořčici, řecké seno a koriandr opražte nasucho a rozdrťte. Dejte k citrónům, přidejte cukr, olej a čili, a dejte do sklenic. Zalijte olejem, aby k pickles nemohl vzduch, a ještě další 2 měsíce počkejte, než budou pickles dokonale zralé.