DÁLY – luštěninové – a jiné polévky


DÁL 1

1⁄4 l mung dálu

1 l vody

2 čl černých hořčičných semínek

1 čl římského kmínu

1 pl čerstvého strouhaného zázvoru

hrst kari listů

1 čl kurkumy

1 čl sladké mleté papriky

3 pl oleje

3 rajčata

1 pl soli

1 pl ghuru (datlového cukru) nebo cukru

 

Namočený dál vařte ve 3⁄4 l vody asi 25 minut. Ved- le vařte nakrájená rajčata v asi 1⁄4 l vody. Po 10 mi- nutách rajčata rozmixujte a přilijte do dálu. Orestujte na oleji koření a přidejte do dálu. Osolte a přidejte cukr.

 

 

DÁL 2

1 hrnek dálu (předem namočeného, nejlépe přes noc)

7 hrnků vody

1 hrnek rajčatové pasty

5 pl ghí

1⁄2 pl strouhaného zázvoru

1 a 1⁄2 pl římského kmínu

1 pl černých hořčičných semínek

1 zelená čili paprička (nasekaná)

1⁄4 čl asafoetidy

1 a 1⁄2 čl kurkumy

1 pl soli

čerstvé koriandrové listy na ozdobu

 

Ve čtyřlitrovém hrnci rozehřejte 3 pl ghí, přidejte asafoetidu, kurkumu a odkapaný dál. Asi půl minuty smažte na středním plameni. Přidejte vařící vodu, zázvor a čili. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni pod pokličkou, dokud se dál nerozvaří.

V malém kastrůlku rozehřejte zbytek ghí. Do rozpáleného ghí přidejte kmín a hořčičné semínko. Snižte plamen a přiklopte. Když koření začne praskat, vlijte směs do horkého dálu. Osolte a ozdobte čerstvými listy koriandru nebo petržele.

 

 

Rajská polévka se smaženým sýrem – Panýr mahárání

300 ml čerstvého panýru (ze 2 litrů mléka), nakrájeného na 1,5 cm kostičky

2 pl cizrnové nebo celozrnné mouky

120 ml ghí nebo oleje na smažení

1 čl římského kmínu

250 ml rajské pasty

1⁄4 čl čili nebo pálivé papriky

1⁄4 čl kurkumy

650 ml vody, vývaru ze zeleniny nebo syrovátky

1⁄2 až 1 čl soli

2 pl sekaného zeleného koriandru nebo petržele

 

Kostičky panýru poprašte moukou a nechte oschnout. Rozehřejte ghí nebo olej na smažení. Opatrně smažte panýr, aby byl zlatý a křupavý. Osmažené kostičky vyndejte a nechte okapat.

Osmažte kmín, přidejte rajskou pastu, čili, kurkumu a vařte 3 až 4 minuty. Přidejte ostatní ingredience a smažený sýr a přiveďte do varu. Snižte oheň a vařte přikryté 10 až 12 minut. Je- li polévka příliš řídká, můžete zahustit trochou solamylu nebo maizeny či mouky.

 

 

Dýňová polévka

1 kg oloupané, nadrobno pokrájené či nastrouhané dýně

1 l mléka

asi 2 dl vody

1⁄4 másla (asi 60 až 70 g)

1⁄4 čl nastrouhaného muškátového oříšku

1⁄4 čl mletého černého pepře

1 vrchovatá pl bílé hladké mouky

1 čl soli

trochu jemně nasekané petrželky

 

V hrnci rozpusťte polovinu másla, přidejte pepř, muškát a dýni. Dýni s kořením chvíli orestujte, podlijte vodou a duste tak dlouho, až bude dýně téměř rozvařená. Mezitím v druhém hrnci rozpusťte zbytek másla a na něm dorůžova opražte mouku. Přilijte mléko a rychle míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Za častého míchání přiveďte k varu. Smíchejte obsah obou hrnců, ještě chvíli povařte a nakonec přidejte sůl a petrželku. Pro zlepšení chuti můžete přidat ke každé porci trochu smetany.

 

 

Ruský boršč

2 l vody

6 malých brambor nakrájených na kostky

3/4 l nakrájené kapusty

2 střední oloupané a nastrouhané červené řepy

1⁄4 l mrkve nakrájené na kolečka

3 pl rajčatové pasty

1⁄2 l smetany

2 čl soli

2 bobkové listy

1 a 1⁄2 čl mletého koriandru

1 čl mletého pepře (dle volby)

1⁄2 čl asafoetidy (dle volby)

1⁄4 čl mletého hřebíčku

2 čl přírodního cukru

4 pl citrónové šťávy

kousek másla

čerstvá nať (petržel, kopr nebo koriandr)

 

Do vroucí vody nasypte zeleninu spolu s bobkovými listy. Vařte, dokud zelenina nezměkne (asi 20 minut). Přidejte zbývající koření, cukr, sůl, rajský protlak a dobře promíchejte. Ještě chvíli povařte a po odstavení z plamene přidejte citrón, máslo, smetanu a zelenou nať a vše znovu promíchejte.