RÝŽE a jiné přílohy


Rýže

2 dl rýže

4 dl vody

100 g másla

1⁄2 čl soli

Rýži dobře propláchněte a nechte uschnout. Pak pražte na másle, přilijte vodu a osolte. Přiklopte poklicí a vařte zhruba 15 až 20 minut, dokud se nevyvaří voda. Jestli je rýže uvařená, poznáte, když mezi nehty zmáčknete jedno zrnko a nemá tam bílý syrový střed. Nechte ještě asi 5 minut dojít pod poklicí.

 


Rýže s hráškem

250 ml rýže

500 ml vody

1 čl soli

3 pl másla, oleje či ghí

přibližně 2 dl zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)

Dejte vařit vodu se solí, zatím v jiném hrnci (se silnějším dnem) orestujte na tuku rýži spolu s hráškem. Zalijte vařící vodou a krátce zamíchejte. Přikryjte poklicí, ztlumte plamen téměř na minimum a vařte ještě asi 15 až 17 minut. Vypněte plamen a nechte 5 minut dojít. Odklopte a vyzkoušejte, jestli je rýže uvařená.

 


Rýže s jogurtem – Dahi bhat

1⁄4 l dlouhozrnné bílé rýže

1⁄2 l vody

2 pl másla nebo ghí

1 čl soli

300 ml bílého jogurtu nebo podmáslí

1⁄2 čl mletého zázvoru nebo 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru

Rýži promyjte v teplé vodě a nechte oschnout v sítku. V hrnci se silnějším dnem přiveďte k varu vodu s rýží, zamíchejte, snižte přívod tepla a přiklopené vařte asi 20 až 25 minut. Zkuste, zda je rýže uvařená, odstavte a nechte stát přikryté asi 5 minut.

Uvařenou rýži opatrně rozprostřete na plech, přidejte máslo (nebo ghí) a sůl. Jemně zamíchejte. Když rýže vychladne na pokojovou teplotu, smíchejte ji s jogurtem a zázvorem.

 


Rýže se špenátem a kešu oříšky – Palak čhaval

4 dl rýže

9 dl syrovátky

400 až 500 g mraženého špenátu

2 dl opražených kešu oříšků

75 g másla

1 pl garam masály

1 pl koriandru

2 čl pomletého římského kmínu

2 čl soli

Rýži vařte asi 15 minut. Přidejte špenát a vařte dalších 5 minut (je-li špenát čerstvý, musí se přidat dříve). Přidejte ostatní přísady a dobře promíchejte.

 


Uppma se smaženou zeleninou a čerstvou natí – Dalia uppma

3 pl ghí nebo rostlinného oleje

1,5 čl římského kmínu

0,5 čl černých hořčičných semínek

3 čerstvé zelené čili papričky, jemně nasekané

120 ml jemně nasekaných červených paprik

120 ml jemně nasekaných stonků celeru

1 baklažán (asi 250 g)

160 ml cukety, nakrájené na malé kousky

250 ml hrubé krupice

500 ml vody

250 ml sekaného špenátu

120 ml nasekané nati koriandru, petrželky, bazalky, saturejky, máty, majoránky nebo 80 ml sekané petrželky a 0,5 pl sušené nati různých bylin

1,5 čl soli

V hrnci s tlustým dnem rozehřejte ghí nebo olej, přidejte kmín, hořčici a zelené čili. Smažte, dokud hořčice praská, nespalte.  Přidejte papriku, celer a cukety a smažte 2 až 3 minuty. Přisypte krupici a smažte za stálého míchání další 2 až 3 minuty. Přilijte vařící vodu, přidejte špenát, polovinu čerstvých natí, nebo petržele a všechnu sušenou nať, sůl, zamíchejte, přiklopte a snižte plamen. Duste asi 15 minut, dokud krupice nevstřebá všechnu tekutinu, a přimíchejte zbylou nať. Můžete přichutit citrónem.

 


Sankírtanové špagety

500 g bezvaječných špaget

3 pl ghí

10 cherry rajčátek

250 ml rajčatové pasty

6 pl cukru

6 čl soli

150 g kukuřice

100 až 200 g oliv

400 g sýru Madeland

3 čl řeckého sena

1 čl asafoetidy

1⁄2 čl kurkumy

1⁄2 čl mletého koriandru

1 čl pepře

5 čl soli

Uvařte špagety. V hrnci udělejte na ghí čóns. Postupujte od nejhrubšího koření k nejjemnějšímu, ale hlavně pozor na řecké seno, abyste ho nepřipálili. Na čóns dejte rajčatovou pastu, cukr, sůl, olivy, kukuřici a cherry rajčátka. Krátce povařte.

Přidejte špagety a sýr a dejte do zapékací mísy. Pečte na 180 °C asi 20 minut. Můžeme ozdobit petrželkou nebo lístky řeckého sena.

 


Plněné cannelloni

500 g brokolice

200 g canneloni

250 g panýru

350 g kysané smetany

750 ml passata (rajčatové pasty)

100 g tvrdého sýru (např. eidam od Madety)

sůl, pepř & cukr

Uvařte ve vodě brokolici. Poté ji rozmixujte s panýrem, osolte a okořeňte dle chuti. Tuto směs dejte do cukrářského sáčku a naplňte cannelloni. Naskládejte v jedné vrstvě do zapékací mísy a zalijte passatou, kterou jste předtím osolili a maličko osladili. Sýr nastrouhejte, smíchejte s kysanou smetanou a nalijte nahoru. Pečte při 180 °C cca 30 min.

 


Iddlies

1 hrnek urad dálu

2 hrnky rýžové mouky

1 čl soli

1 pl strouhaného zázvoru

2 čerstvé čili papričky

1⁄2 čl mletého římského kmínu

1⁄2 čl kypřicího prášku

3 pl oleje

Dál namočte na 3 až 5 hodin do teplé vody. Propláchněte a rozmixujte s trochou vody. Přisypte rýžovou mouku, sůl, koření, kypřicí prášek a přilijte olej. Smíchejte a nechte 24 hodin odstát. Vymažte formy na iddlies, dejte tam těsto a vařte nejprve 15 minut na velkém plameni, pak 10 minut na malém a pak nechte 10 až 15 minut dojít.