SALÁTY a raity, pomazánky a dipy


Salát z hlávkového zelí

1⁄4 větší hlávky nebo 1 malá hlávka zelí

1 pl cukru

šťáva z 1 a 1⁄2 citrónu

2 pl oleje (nejlépe olivový)

špetka zázvoru

1 pl zeleného koření (bazalka, saturejka, oregano, kopr…)

1 čl soli

Zelí umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle (bez košťálu). V malé misce rozmíchejte citrónovou šťávu, cukr, sůl, olej a koření. Vše vmíchejte do nastrouhaného zelí. Obměny: Můžete přidat vypeckované olivy nebo nakrájená rajčata.

 


Mexický fazolový salát

310 ml nevařených červeno-hnědých fazolí

4 pl citrónové šťávy

3 pl olivového oleje

1⁄2 čl oregána (nejlepší je mexické oregáno)

1 a 1⁄2 čl soli

3/4 čl asafoetidy

3 čerstvé čili papričky nakrájené na tenké proužky (můžete vynechat)

3 pl hrubě nasekaných čerstvých koriandrových lístků

250 ml nakrájených rajčat

3 pl nasekaných lístků koriandru či bazalky na ozdobu

Namočte fazole do studené vody a nechte je na chladném místě 24 hodin. Pak slijte vodu z fazolí přes cedník, propláchněte je pod vodou a nechte osušit. Dejte fazole do nádoby s dostatečným množstvím studené vody. Přiveďte do varu, potom snižte plamen a nechte vařit asi 15 až 20 minut, dokud nejsou měkké.

Přeceďte uvařené fazole, dejte je do mísy a nechte je mírně vychladnout. Smíchejte nakrájená rajčata s fazolemi a přidejte proužky čerstvé čili papričky. Přidejte zálivku (v malé misce smíchejte citrónovou šťávu, olivový olej, oregáno, sůl a asafoetidu), dobře promíchejte a nechte uležet alespoň 45 minut. Ozdobte čerstvými lístky koriandru nebo bazalky.

 


Řepná raita

1⁄2 kg červené řepy, uvařené, oloupané a nakrájené na menší kostky

500 ml bílého jogurtu

1⁄4 čl asafoetidy

1⁄2 čl nadrceného římského kmínu

1⁄2 čl mletého černého pepře

1 čl kurkumy

1 čl soli

1 pl cukru

1 pl nahrubo nasekané petrželky

2 pl ghí nebo oleje

Z koření udělejte čóns a smíchejte s jogurtem, řepou a petrželkou, osolte a oslaďte.

 


Brokolicová raita s fazolkou

1⁄2 kg fazole (nebo cizrny)

2 brokolice

500 ml jogurtu

1 čl černého mletého pepře

2 čl soli

Fazole přes noc namočte a uvařte doměkka. Brokolici nakrájejte na růžičky a osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Vše smíchejte s jogurtem, pepřem a solí.

 


Avokádový dip

5 zralých avokád

4 rajčata

1 čl soli

1⁄2 čl černého mletého pepře

1⁄2 čl tymiánu

1⁄4 čl kajenského pepře

400 g zakysané smetany

Oloupejte a vypeckujte avokáda, zbavte rajčata slupky tím, že je krátce spaříte ve vařící vodě nebo je držte napíchnuté na vidličce v plameni plynového hořáku. Rozmačkejte avokádo, přidejte na malé kousky nakrájená rajčata a smíchejte. Okořeňte trochou soli, černého pepře, tymiánu a kajenského pepře. Doplňte zakysanou smetanou a našlehejte dohromady.

 


Fazolová pomazánka

1⁄2 kg hnědých nebo červených fazolí

1 čl soli

125 g másla

1⁄4 čl mletého černého pepře

1⁄4 čl mletého nového koření

Fazole namočte, uvařte doměkka a slijte. Nechte vychladnout a studené nebo vlažné rozmixujte spolu se změklým máslem, solí a kořením.